onsdag 17 juni 2009

Titta vad vi såg efter vägen!

En dag när vi passerad Avesta var det en klient som såg en skylt med "Visentpark", genast kom frågan om vad det är för nått? Självklart svängde vi genast av för att besöka den, ett sådant avbrott i färden är bara lärorikt och skall såklart uppmuntras.

I Djäknehyttan, norr om Avesta, finns Sveriges största population av visenter. I parken lever ett trettiotal djur. Parken i Avesta grundades av konsul Axel Axelson Johnson och djuret kom länge att symbolisera Avesta Jernverk, som då ägdes av Axel Axelson Johnson. Den fullstora visent i rostfritt stål som en gång prydde infarten till jernverket kan idag beskådas framför stadshuset i Avesta. Bolaget (Idag Outokumpu Stainless) ägde och förvaltade parken fram till 2005, då den överläts till Avesta kommun. I parken har över 300 visentkalvar fötts genom åren och därmed bidragit till det framgångsrika avelsprojektet.


Här ser vi några visenter som står och äter!


En yngre hannen som går en runda!



Vid parken finns ett utkikstorn så att man ser över hela parken!


Info om visent:

Efter att den utrotats i naturen planterades ett antal visenter ut i Polen där de åter ingår i den inhemska faunan. 1927 sköts den sista vilda visenten i världen. I världen fanns då endast 54 djur kvar, levandes i djurparker. Samtliga nu levande djur härstammar från 12 djur.
Idag bedrivs ett gediget avelsarbete för att bevara arten. 2002 fanns det 3 079 stambokförda visenter varav 60% frilevande. Polen har varit ledande under lång tid, bland annat genom sin nationalpark Białowieża.
Vilda bestånd finns numera Polen, Ukraina, Litauen, Ryssland och Vitryssland.
I Sverige levde djuret främst i södra Sverige, och man kan ibland påträffa kvarlevor av visent i torvmossar där. Man tror att djuret levde så långt upp som till Kolmården.

En fullvuxen Visent i det fria!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar