Det laman är mest känd för är att den spottar i olika situationer, till exempel när den känner sig hotad. När laman spottar är den väldigt träffsäker. Vanligtvis spottar den inte mot människor men det kan hända så det gäller att hålla sig på lite avstånd. Oftast spottar lamadjur mot varandra för att stärka sin position i hierarkin eller för att hålla artfränder på distans. Saliv spottas bara för att varna en motståndare. I allvarligare situationer spottar djuret halvsmält föda som det kastar upp genom matstrupen. Ämnet är grönt och illaluktande men går lätt att tvätta bort.
I Sverige används lamadjur allt flitigare som fårvaktare. Lamadjur har använts som fårvaktare i USA sedan början av 1980-talet och har sedan dess stadigt ökat i popularitet. Lamadjur måste inte tränas eller växa upp med får för att bli effektiva fårvaktare.
En lama kan vakta upp till 1000 får, oberoende terräng och hagstorlek. Lamadjur har en stark flockinstinkt och när ett lamadjur placeras tillsammans med får ser den dem som sin nya flock. Eftersom lamadjuret är störst i sin nya flock blir den dominant och beskyddande. Kort och gott så är nog lamadjuret den perfekt beskyddaren för fårägare med varg, räv och Lo problem.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar