Ingrid Filipsson tar sig lite efterätt tillsammans med Stefan Johansson från Kenneln!
Några av våran klienter finklädda med slips vid julbordet!
Ingrid Filipsson tar sig lite efterätt tillsammans med Stefan Johansson från Kenneln!
Några av våran klienter finklädda med slips vid julbordet!
Här ser vi en av våra elever i ett nybyggt jakttorn. Tornen är byggda för 2st personer så att både elev och behandlingass/jägare får plats.
Pass 13 är ett markpass med mycket god sikt över ett hygge.
Veckans första älg sköts av Petter Filipsson från torn 39. Duktig hundförare var John Eriksson från Dalarna med jämthunden Vickan!
Senare under dagen sköts älg nummer två av Hundföraren John efter att den duktiga jämthunden ställt en kalv.
På bilden ser vi kalven och hunden Vickan!
Dagen avslutades med grillning och sedan fick elever se och lära sig hur en älg tas ur och flås.
Här ser vi brandman Magnus gå igenom hur pumpen och slangarna fungerar på bilen.
Här testas rökdyknings utrustningen. En ganska tung sak att bära runt på!!
En av våra klienter med brandmanna dräkten på!!!
Träning är en viktig del för brandmännen. Här provar vi på hur det är att flytta en skadad människa på 70kg.
Det laman är mest känd för är att den spottar i olika situationer, till exempel när den känner sig hotad. När laman spottar är den väldigt träffsäker. Vanligtvis spottar den inte mot människor men det kan hända så det gäller att hålla sig på lite avstånd. Oftast spottar lamadjur mot varandra för att stärka sin position i hierarkin eller för att hålla artfränder på distans. Saliv spottas bara för att varna en motståndare. I allvarligare situationer spottar djuret halvsmält föda som det kastar upp genom matstrupen. Ämnet är grönt och illaluktande men går lätt att tvätta bort.
I Sverige används lamadjur allt flitigare som fårvaktare. Lamadjur har använts som fårvaktare i USA sedan början av 1980-talet och har sedan dess stadigt ökat i popularitet. Lamadjur måste inte tränas eller växa upp med får för att bli effektiva fårvaktare.
En lama kan vakta upp till 1000 får, oberoende terräng och hagstorlek. Lamadjur har en stark flockinstinkt och när ett lamadjur placeras tillsammans med får ser den dem som sin nya flock. Eftersom lamadjuret är störst i sin nya flock blir den dominant och beskyddande. Kort och gott så är nog lamadjuret den perfekt beskyddaren för fårägare med varg, räv och Lo problem.
Laven som står över hiss schaktet som tar besökarna ner 155meter under marken.
Här ser vi personal Jonas som precis kliver ur hissen 155meter ner under jorden. Tur att hjälm och jackan är på för här är det bara 2 grader varmt och droppar vatten från taket.
Här är våran guid för dagen. Klädd i 1500-tals kläder som gruvarbetarna på den tiden.
I ett bergrum på ca 155meters djup har man nu lagt in golvvärme och gjort en riktigt mysig stor sal. Här hålls bröllop, konferenser och middagsbjudningar. Golvvärme behövs för att annars på detta djup ner i berget så är det ca 2 grader bara.
Gruvan är egentligen över 300meter djup men är vatten fylld från 155m och ner. Här ser vi guiden berätta om dykningar som utförs för att förhoppningsvis senare kunna erbjuda dyksällskap en häftig upplevelse.
Nere på 155meters djup såg vi en arbetare som skadat sig vid ett fal och brutit sitt ben. Förr fanns det ju inga hissar upp och enda sättet att få upp skadade ur gruvan var genom lastschaktet där den stenen hissades upp i hinkar. Så de skadade fick läggas i en hink och firas upp 155m.
Här kan du lyssna till våran guides fina stämma. Extremt god akustik råder i det stora bergrummet som finns utgrävt där det hittades en stor silverfyndighet för flera hundra år sen.
Här är våra klienter i de trånga gångarna som finns i gruvan. Efter ca 1,5timme nere i gruvan var alla väldigt nöjd och lite små frusna. Ett mycket intressant och givande besök som vi verkligen kan rekommendera till andra!