torsdag 16 juli 2009

Sala Silvergruva

Denna vecka gjorde vi ett studiebesök på Sala Silvergruva. Efter att tidigare besökt den lilla konstgjorda gruvgången i Karlberg tyckte vi att det var dags för klienter att få en riktig gruvan och vilket enormt jobb man lagt ner där. Sala Silvergruva är en av världens bäst bevarade gruvmiljöer. Här finns massor av mörka ringlande gruvgångar, storslagna bergrum och magiska underjordiska sjöar. http://www.salasilvergruva.se/ Sala Silvergruvan är ett stort gruvsystem som man bröt silver i fram till 1909. Här ser vi gruvankartan över området.

Lite historia ovan jord gås först igenom innan turen ner under jorden börjar.

Laven som står över hiss schaktet som tar besökarna ner 155meter under marken.

Här ser vi personal Jonas som precis kliver ur hissen 155meter ner under jorden. Tur att hjälm och jackan är på för här är det bara 2 grader varmt och droppar vatten från taket.

Här är våran guid för dagen. Klädd i 1500-tals kläder som gruvarbetarna på den tiden.

I ett bergrum på ca 155meters djup har man nu lagt in golvvärme och gjort en riktigt mysig stor sal. Här hålls bröllop, konferenser och middagsbjudningar. Golvvärme behövs för att annars på detta djup ner i berget så är det ca 2 grader bara.

Gruvan är egentligen över 300meter djup men är vatten fylld från 155m och ner. Här ser vi guiden berätta om dykningar som utförs för att förhoppningsvis senare kunna erbjuda dyksällskap en häftig upplevelse.

Nere på 155meters djup såg vi en arbetare som skadat sig vid ett fal och brutit sitt ben. Förr fanns det ju inga hissar upp och enda sättet att få upp skadade ur gruvan var genom lastschaktet där den stenen hissades upp i hinkar. Så de skadade fick läggas i en hink och firas upp 155m.

Här kan du lyssna till våran guides fina stämma. Extremt god akustik råder i det stora bergrummet som finns utgrävt där det hittades en stor silverfyndighet för flera hundra år sen.

Här är våra klienter i de trånga gångarna som finns i gruvan. Efter ca 1,5timme nere i gruvan var alla väldigt nöjd och lite små frusna. Ett mycket intressant och givande besök som vi verkligen kan rekommendera till andra!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar