söndag 28 juni 2009

Skulpturparken i Ängelsberg!


Skulpturparken i Ängelsberg kom till på initiativ av Västmanlands läns konstkonsulent Marie-Louise Larsson-Wallén i samarbete med Engelsbergs Konstgille. Den första utställningen i området, år 2003, med tiotalet västmanlandskonstnärer, var tänkt att pågå en vecka i maj men blev en sådan succé att konstnärerna övertalades att låta sina verk vara kvar i parken till i september!
Inspirerade av denna framgång inbjöds 2004 nio skulptörer från Hälleforsnäs och 2005 deltog fem välrenommerade konstnärer från olika delar av Sverige tillsammans med elever från Skinnskattebergs Folkhögskola och Brinell gymnasiet i Fagersta.
Då konstkonsulenttjänsten drogs in hösten 2006 har Engelsbergs Konstgille engagerat Marie-Louise Larsson-Wallén som curator för utställningarna under 2007 0ch 2008.
För år 2009 är Maria Koolen Hellmin curator. Hon har tidigare medverkat som konstnär i parken.


En bergsgorilla som blickar ut mot parkeringen.

Klienterna tyckte denna spegelpyramid var väldigt häftig!

Vad är det som krypigt upp på stenen mitt i ån?

Trädkoja var också ett inslag som våra klienter gillade.


Här stod det visst också en Gorilla hane och vaktade!


onsdag 24 juni 2009

Vilken härlig sommardag!!

Nu verkar sommaren äntligen ha kommit till Norberg. Idag solsken och 24 grader en perfekt dag för att förlägga skoldagen utomhus! Under dagen mellan diverse moralövningar och livskunskaps delar besökte vi bl.a. Kulturparken i Ängelsberg och en konstgjord gruva med gruvgångar. Gruvan besökte vi för att återkoppla och se om tidigare lektioner fanns kvar i minnet eller behövde friskas upp lite.


Vårat fina trähus där våra klienter bor!

Davidsbogårds föreståndare vinkar av oss när vi åker till skolan som börjar 0900.

Ingång till den konstgjorda gruvan i Karlberg!
Det var trångt och mörkt i den konstgjorda gruvgången. Här fick man verkligen en liten känsla för hur jobbigt och slitigt man hade det förr i tiden i gruvorna. På bilderna ser vi våra klienter klättra fram i gången med skyddshjälm och ficklampa!
Längst inne i gruvan satt ett lite glatt arbetargäng!!!

Tornbygge!

Denna vecka 26 har vi koncentrerat oss på byggnation av jakttorn. Sådan byggnationer är viktiga inslag i den praktik som görs här på Davidsbogård. Det är många nyttiga saker för framtiden man lär sig några ex. Vertygs kännedom, vertygs hantering, ritninglära m.m.


Vilket ståtligt torn!!!

Också en sittbräda!

måndag 22 juni 2009

Midsommar på Davidsbogård!

Midsommarafton bjöd i år på sol och regn omvartannat, alltså inget riktigt utesittar väder direkt. Här på Davidsbogård åts det god mat tillsammans och efter det blev det en fisketur. Under fisketuren så nappade inte fisken jätte mycket men en gädda blev det iallafall.




Fiske i Målsjön

Undrar om det nappar där då?


Ojdå! Där nappa de visst=) Är det inte en flygfisk?




Där är nog gäddan!


onsdag 17 juni 2009

Titta vad vi såg efter vägen!

En dag när vi passerad Avesta var det en klient som såg en skylt med "Visentpark", genast kom frågan om vad det är för nått? Självklart svängde vi genast av för att besöka den, ett sådant avbrott i färden är bara lärorikt och skall såklart uppmuntras.

I Djäknehyttan, norr om Avesta, finns Sveriges största population av visenter. I parken lever ett trettiotal djur. Parken i Avesta grundades av konsul Axel Axelson Johnson och djuret kom länge att symbolisera Avesta Jernverk, som då ägdes av Axel Axelson Johnson. Den fullstora visent i rostfritt stål som en gång prydde infarten till jernverket kan idag beskådas framför stadshuset i Avesta. Bolaget (Idag Outokumpu Stainless) ägde och förvaltade parken fram till 2005, då den överläts till Avesta kommun. I parken har över 300 visentkalvar fötts genom åren och därmed bidragit till det framgångsrika avelsprojektet.


Här ser vi några visenter som står och äter!


En yngre hannen som går en runda!



Vid parken finns ett utkikstorn så att man ser över hela parken!


Info om visent:

Efter att den utrotats i naturen planterades ett antal visenter ut i Polen där de åter ingår i den inhemska faunan. 1927 sköts den sista vilda visenten i världen. I världen fanns då endast 54 djur kvar, levandes i djurparker. Samtliga nu levande djur härstammar från 12 djur.
Idag bedrivs ett gediget avelsarbete för att bevara arten. 2002 fanns det 3 079 stambokförda visenter varav 60% frilevande. Polen har varit ledande under lång tid, bland annat genom sin nationalpark Białowieża.
Vilda bestånd finns numera Polen, Ukraina, Litauen, Ryssland och Vitryssland.
I Sverige levde djuret främst i södra Sverige, och man kan ibland påträffa kvarlevor av visent i torvmossar där. Man tror att djuret levde så långt upp som till Kolmården.

En fullvuxen Visent i det fria!!


måndag 15 juni 2009

Dagliga sysslor!

Ny vecka igen! Veckorna formligen bara flyger iväg, redan vecka 25 och semester tiderna börjar komma igång. På Davidsbogård rullar dock den vardaliga lunken på som vanligt. Till vardags-sysslorna hör underhåll av hundkenneln med bla besiktning av bilar och dagliga reparationer av hundstallet.

Här är den fina Kennelbilen på besiktning!
Här är klienterna med och får lärar sig hantera verktyg. Hundarna har en lustig förmåga att bita sönder den yttersta bräda=)

fredag 12 juni 2009

BESÖK PÅ LANDSBERGET!!!

Idag fredag beslutande vi oss för att börja skoldagen med ett studiebesök på Norra Landsberget.
Norra Landsberget ligger 217 m över havet och under istiden för ca 9 000 år sedan gick högsta kustlinjen här och det kan man se på de klapperstensfält som finns på platsen. Landsberget består av mycket hällmarker med tallskog av en uråldrig typ. Detta beror på att hällmarkerna spolades rena från lös jord och slipades av det forntida havet. Idag passerar den välkända bruksleden Landsberget och det finns grillplats, vindskydd och ett utkikstorn på krönet av berget.
Här anländer gruppen till landsberget!
Ojojoj vilket högt torn. Här får man inte vara höjdrädd!!
Här ser vi delar av skolgruppen högst uppe i tornet. Tyvärr denna dag blåste det ganska kallt och utsikten vara inte den bästa. Vid klart väder ser man långt bort i fjärran ca 6-7 mil. Våra klienter var ändå väldigt imponerade över den vida utsikten från tornet.


Det är långt ner till backen från tornet ca 20meter

Det är läskigt att klättra upp och ner från tornet eftersom man ser rakt ner mellan trappstegen. Det var lite svettiga pannor både på vägen upp och speciellt på vägen ner från tornet både hos personal och klienter.

onsdag 10 juni 2009

FLYTTLAST!

Till första Juli ska administrationspersonalen flytta från Löjtnantsgården till större lokaler på Davidsbo. Flytten påbörjas lite smått redan nu tillsammans med Cureum eftersom de hittat nya lokaler i Västerås. Skrivbord, whiteboards och apparater som är över eller inte passar flyttas från Örebro till Västerås och Norberg.
Infarten till entren i Örebro är inte direkt "väl tilltagen" för bil med stort släp
Whiteboards på väg ner och vidare till Örebro!!
Lite mer utrymme för bil och släp vid entren i Västerås!
Här ser vi Verksamhetschefen för Cureum hjälpa till att lasta av! Trots de fina whiteboard-tavlorna, skrivborden och en elektriskt projektorduk var den manlige chefen mest nöjd över en låda gardiner som han längtat efter att få sätta upp.

måndag 8 juni 2009

Maj-vädret verkar följa med in i juni!

Sol och regn vädrets makter är verkligen inte roliga nu. Ena timmen hällregn coh nästa strålande solsken. Att klippa gräsmattor och sköta trädgården är verkligen inte lätt att hinna med mellan skurarna. Här på bilder ser vi personal under arbetspraktiken som jobbar på hårt mellan skurarna...

J i fullfart med trimmern!

G med gräsklipparen i högsta hugg!



S med högstväxel i !!!!


Hundarna tycker det är roligt med gräsklipparen i hagen. Hunden Mira jagar klipparen som om den vore en hare=) !!!!

tisdag 2 juni 2009

Byggnationer i skogen!

Denna vecka är det byggnationer i skogen som gäller. Vi rustar för hösten/vinters rävjakter genom att bygga nya vakställen i skogen. Klienter tycker arbete är riktigt givande där de får lära sig varför man placerar dem på vissa ställen och hur man bygger dem. Klienterna får också lära sig viktiga färdigheter som de får nytta av resten av livet t.ex. hantera skruvdragare, hammare, såg och olika sorters skruv m.m.


Här ser vi grabbarna i full gång med att bygga en ny vakkoja på ett hygge mitt i storskogen. Kojorna sätts upp vid hyggen eller andra öppna ställen för att det skall vara lätt att se räven.
Hmm ja att hantera en skruvdragare är inte alltid så lätt som man tror=)

Här ser vi hur bakstycket monteras dit!!

Nu börjar det gå riktigt fort med skruvdragaren när siktet väl är instället!!!

Den färdiga Vakkojan mitt i den vackra naturen, nu väntar bara vi och klienterna med spänning på hösten/vinters rävjakter!!!!



RÄV


INFO om Räv:

Rödräven finns i Europa, Asien, Nordafrika och Nordamerika, även i storstäder och får mellan fyra till nio ungar. Den äter möss och sork, till nytta för jordbruket, men också fasan, hare kanin, höns, husdjur och rådjurskid. Finns det dåligt med bytesdjur kan den livnära sig på daggmask, bär och jordbruksväxter.
Kännetecken:
Räven är långsmal till formen, med stora öron, spetsig nos och en lång svans. Pälsen är i allmänhet brunröd på ovansidan och vit till gråvit på undersidan. Under täckhåren finns ett lager av grå bottenull. Pälsen på benens framsidor och tassarna är svarta, liksom öronens baksidor. Mörka teckningar finns också ofta i ansiktet.
Pälsfärgen kan variera och det finns rävar i olika färgvarianter från svart eller silvergrått till brunröda med ett svart kors över ryggen. Det kan ibland förekomma inblandning från djurfarmer. Det rör sig i de fallen om nordamerikanska rävar, som är mörkare.
Räven är 100-130 cm lång från nos till svansspets och 35-40 cm hög. Honan är något mindre än hanen. När räven bär den tjockare vinterpälsen (från senhösten till senvåren) ser den betydligt större ut än under sommaren. I sommarpäls kan den i gengäld se ut att vara mer högbent.
Vikten ligger för det mesta ligger den kring 5-8 kg, men varierar med djurets kondition. Men det finns exempel på fällda rävar som vägt alltifrån 3,5 till 15 kg. I en nyligen presenterad sammanställning i en jakttidning vägde den tyngsta räven 12,4 kg.
Räven blir ungefär tio år gammal i vilt tillstånd.

Varför rävjakt:
Nästan all rävjakt i Sverige görs i viltvårdssyfte. Räven tar många småvilt och för att få en god rådjursstam krävs att rävstammen hålls i normal storlek.